Ceylanpınar’da Doğal Renkli Pamuk Başarısı
Şanlıurfa’da Üniversite ve Özel Sektör İşbirliği Renkli Pamuk Projesi
Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde, üniversite ve özel sektör arasında imzalanan protokol sonrası deneme amaçlı ekilen doğal renkli pamuk olumlu sonuçlar verdi.
Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde özel sektör ve üniversitenin işbirliğiyle doğal renkli pamuk AR-GE çalışmaları gerçekleştirildi. Yapılan yaklaşık 1 yıllık çalışma sonucunda 15 bin dönüm alana ekilen pamuğun iklim koşullarına uyum sağladığı tespit edildi. Aynı zamanda projede tohum geliştirme çalışmaları da yürütüldü. Hasadına başlanan renkli pamuğun tekstil endüstrisinde yaygınlaştırılacağı açıklandı.
Proje hakkında açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisi Kübra Yılmaz, “Üniversite ve sanayi işbirliğinin önemi, aynı zamanda iklim üzerindeki ciddi etkileri nedeniyle üniversite ile ortak bir proje başlattık. Bu proje, üniversite öğretim üyelerinin geliştirdiği renkli pamuklarla ilgilidir. Küresel iklim değişikliğini göz önünde bulundurarak, bu tür projelerin endüstri ve sanayi işbirliğine daha fazla fayda sağlayacağını umuyoruz. Bu projenin çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Burada büyük bir emek harcandı. Şimdi hasat zamanı geldi ve pamuklarımızı topluyoruz. Aldığımız sonuçlar gerçekten güzel. Testlerini yapacağız ve değerlerini göreceğiz çünkü renkli pamuk daha önce üzerinde çalışılmamış bir alan, bu yüzden heyecanlıyız” dedi.
Farklı denemeler gerçekleştirdiklerini belirten Ziraat Mühendisi Engin Gündüz ise, “Şanlıurfa Ceylanpınar TİGEM bölgesinde başlattığımız Türkiye’nin en büyük projesi olan sürdürülebilir pamuk üretim projesinin sonuna geldik. Bu alanda başarılı bir proje gerçekleştirdik. Yaklaşık 15 bin dönüm arazinin yanı sıra 80 dekarlık sahalar oluşturduk. Burada çeşitli denemeler yaptık” şeklinde konuştu. – ŞANLIURFA